Fantazi iplik makinalarının öncüsü !

Bizi arayın

0224 361 19 99

Bizi arayın
İletişim

Fantazi İplik Makinasının Çalışma Sistemi ve Teknik Özellikleri

Fantazi iplik üreten bir makinedir. Tekstüre veya ham polyester türündeki iplikleri örmek ve kesmek sistemiyle değişik fantazi triko kumaşta kullanılabilir duruma getirir. Hareketli dönen kafaları sayesinde büküm örme kesme şeklinde değişik kafalara sahiptir. Tek motorlu disklerle kafalara hareket veren sisteme sahiptir. İplik koptuğunda durmasını sağlayan switch vardır.

Makinenin iplik takılan bölümüne cağarlık adı verilmektedir. Makinenin her gözünde 3 adet iplik takılan çubuklar bulunmaktadır. Bu çubuklar, üzerinde iplik bulunan bobinlerin makinenin üzerinde durmasını sağlar. 3 adet iplik takma yerinin olduğu fantazi ipliklerde tek iplik, iki iplik, üç iplikten oluşan değişik efektler yapabilmesini sağlamaktadır. Gerektiğinde tek gerektiğinde üç iplik ile çalışma olanakları vardır.

Çağarlık sistemi makinenin tam olarak orta ve üst kısmında bulunmaktadır. İpliği cağarlığa taktıktan sonra yine cağarlığın üzerinde bulunan tansiyonlara getiririz. Cağarlığın üzerinde üç adet iplik takma yeri bulunduğu için her iplik için bir tansiyon bulunmaktadır. Bu tansiyonlar cağarlıkta her bobin, takılan çubukların karşısında çalışır. Eğer tek iplik çalışacaksa sadece tek tansiyon kullanılır.

Tansiyonlar 5 parçadan oluşmaktadır. İpliği arasında tutmaya yarayan pullar, gerginliği ayarlayan yay, yayı sıkıştıran vidası, pulların arasında bulunan porselen ve bunların hepsini bulunduran tablası vardır. Makinenin üzerine takılan ipliği istenilen gerginliğe getirebilmek için bu tansiyonlar kullanılmaktadır. Gerekli olan iplik gerginliğini tansiyondan yapmazsak iplik istenildiği gibi çalışmaz iğne ile mekik arasında sıkı veya bolluk yaratıp ipin kopmasına veya iğnenin kırılmasına neden olur. İstenilen gerginliği bulmak için üzerindeki ayar vidasını sıkmak yeterlidir. (sağa ve sola şeklinde)

İplik tansiyona girip çıktıktan sonra yine cağarlığın üzerinde bulunan tansiyonla mekik arasında her tansiyon için ayrı 3 adet ipliğin yön almasını sağlayan porselen boncuklar bulunmaktadır. İpliği şekillendiren kafaların tam üzerinde yer alır. İpliğin dönerken savrulup yön değiştirmemesini sağlamaktadır.

Okuyun  Fantazi İplik Makinalarında Periyodik Değişecek Parçalar

İpliğimiz kılavuzdan geçtikten sonra kafanın üzerinde bulunan mekiğe gelir. Mekikten çıkan ipimiz iğnelerin ucuna gelir. İğneler birden on iki adete kadar çoğalır. Yapmak istediğimiz fantazi ipliği önceden belirleme şartı ile iğneleri bünyesinde bulunduran kafa sistemi 6 ana parçadan oluşur.

Bunlar;

1- Yürek (kam)
2- Tüp
3- Alüminyum veya plastik alt gövde (kafa)
4- Eksantrik rulmanlı mekik
5- 3 adet rulman (6005-6003-6002C nolu rulmanlardır)

Yürek, iğneleri her dönüşte yukarı ve aşağıya hareket ettirerek iğneleri örüp kilitleme görevini yerine getirir. Bu hareketi kafanın her dönüşünde tekrar eder. Yürek 3 parçadan oluşur. Bunlar iki parçayı bünyesinde bulunduran dış zarf ve içinde bulunan iğneye yön veren alt ye üst parçalardır. Üst parçanın alt parçadan farkı iğneyi takip çıkarmaya yarayan ine kanalı vardır. Bu iki parçayı monte etmeye yarayan 4 adet cıvatası vardır. Yürek zarfı ile birlikte 65 rokvel sertlikte çeliktir.

Yürekleri konumlandırırken, iki yürek arasındaki boşluğun gresörlükle aynı hizada olmasına dikkat etmeliyiz.

2- TÜP

İğnelere kılavuzluk eden tek parçadır. Otomat çeliğinden olup 45 rokvel çeliktir. 6005 ye 6003 iki adet rulmanı bünyesinde tutar. Ayrıca alüminyum gövdeye ye içinde bulunan yüreğe yataklık yapar ye en önemli görevlerinden biri ortasında bulunan 5 mm deliği sayesinde delikli iğ görevini yerine getirir. Bu sayede örülüp kesilen fantazi ipliğimiz ortasından geçip çekime geçmesini sağlar. Diğer önemli bir görevi ise iğneleri kanalın içerisinde tutup uç kısımda ipliğin örülüp kesilmesine yardımcı olur. İğneler  kanaldan çıkamadığı için yüreğin iğneleri aşağıya ve yukarıya itmesi ile iğneler hareketi her turda tekrar eder. Bu sayede ipliğin örülüp kesilmesi gerçekleşir.

6 adet ana parçayı bünyesinde toplayıp makinenin gövdesine monte edilmesini sağlar. Tek cıvata ile sıkılır ve sökülür.

Okuyun  Standart 40 Gözlü Fantazi İplik Makinası

3- ALÜMİNYUM VEYA PLASTİK KAFA

Bünyesinde 6005 ye 6003 rulman bulunduran parça; yürek, tüp ye üst alüminyum kapağıda  üzerinde taşır. Oring veya triger kayışı ile dönüş hareketini motordan veya disk vasıtası ile yataktan alır. Kafanın üzerinde yatak ve yüreği sıkmaya, ve iğneleri yukarı aşağı olmak üzere ayar yapmaya yarayan cıvata (M6) bulunur. Alüminyum kafalarda ünite üzerinde 6003 rulmanı segman vasıtası ile sabitlemektedir. Plastiklerde ise rulman yatakları mevcuttur.  Mekiğin ünite üzerine takılması ile mekik ayarının yapılması  mümkün hale gelir.

İpliğe ilk hareketini verebilmek için kafanın iki tur çevrilmesi gerekmektedir. Bu hareket el ile kafa döndürülerek yapılır. İstenen ayar yapıldığında kafa üzerindeki cıvatalar sıkılır. Cıvata gevşetilmediği sürece tekrar ayar yapmak gerekmemektedir.

4-MEKİK

Mekik bünyesinde 3 veya 4 adet ipliğin geçeceği genişlikte delikler bulunmaktadır. Bu deliklerden gerekli hallerde birden fazla ipliğin geçmesi mümkün olmaktadır. İplikler mekik üzerine getirildikten sonra yapılmak istenen fantazi iplik modeli seçilir ve bu modeli işlemeye uygun kesme ye örme uçları takılarak ünite çalışır duruma getirilir. Her kafa ilk hareketi karşısında bulunan motor veya diskten alarak gerçekleştirir. İlk hareketi makineye verebilmek için her kafanın önünde bulunan otomat kutusuna bağlı kolu el ile iteklemek gerekmektedir. Kolun hareketi ile kafa dönmeye başlar, ayni esnada kafanın hareketi otomat kutusundaki switchide devreye alır, switchin kontrolü sayesinde işlem sırasında iplik kopması meydana geldiğinde ünite otomatik olarak durur. Ünite operatör tarafından durdurulmak istenirse otomat kutusu üzerindeki düğmeye el ile basmak yeterli olacaktır.

 

Makine üzerindeki her ünite bağımsız olarak çalışabilmektedir. İplik kopması halinde durma esnasında mekanik frende devreye girmektedir. Makine üzerindeki kontrol panelleri operatör ve kişilere tehlike yaratmaması amacı ile 12 veya 24 volt enerji ile beslenmektedir. Ayrıca kafalardaki dönme hareketinin yaratacağı mekanik tehlikeleri önlemek amacı ile her kafa önünde koruma panelleri bulunmaktadır.

Okuyun  Bakım Onarım ve Temizlik Talimatları

Mekik hareketleri ile örülen fantazi model iplik, kafanın altında bulunan ye ipliği sürekli ayni gerginlikte çekmeye yarayan çekim apronuna verilir. Çekim apronu bünyesinde bulunan yay ile ipliği sıkıştırır ye aşağıda bulunan sarım miline doru hareket etmesini sağlar. Çekim milinde bulunan apron sağa ve sola hareketli olup milin iki yanında bulunan bilezikler ile sabitlenmiştir. Çekim mili hareketi makinenin baş tarafında bulunan rediktörlü motordan veya ana milde dişliler vasıtası ile alır. Bu dişlilerin değişken oluşu çekim milinin hızını değiştirerek yapılan iplik modeline göre uygun hale getirilmesine imkan vermektedir. Rediktörlü motor ile calışan modeller çekim mili hızı kontrol panosu üzerindeki potasiyometre ile de ayarlanabilmektedir. Bu ayarın yapılmasından sonra aşağıya doğru ilerleyen işlenmiş iplik gezdirici mekikten (vargel) geçirilerek, dönmekte olan sarim bobinine takılır.

Gezdirici mekik bobin üzerine ipliğin eşit miktarda yayılarak sarılmasını sağlar. Gezdirici mekik hareketini makinenin baş kısmında bulunan gezdirici yürekten, gezdirici yürek ise hareketini rediktörlü motordan almaktadır, içerisindeki sonsuz vida sayesinde sağa sola hareket ile mekiği gezdirir. Bu hareket kafaların hareketinden bağımsızdır.

Mekikten gecen iplik sarim bobini üzerine sarılır. Bu sarim PVC boru ve bobinin her iki tarafında bulunan plastik ayaklar ile sağlanmaktadır. Sarim mili de hareketini makinenin baş tarafında bulunan dişliler ve rediktörlü motordan almakta olup hareketi kafalardan bağımsızdır. Bobin tutacağının kenarlarında bulunan plastik ayaklar iplik sarılırken bobine klavuzluk ederler.

STANDART 40 GÖZLÜ FANTAZİ İPLİK MAKİNASİ

1. 10 mm ye 40 mm arası sakal aparatları (jilet ile kesim)
2. 12 iğneli lase tüpü

Yorum Bırak